sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Pöperöä budjetilla

Halpismuonaa, jauhelihaa, lohiöljyä ja hyydytetty kananmuna.


Koiran - ainakaan koiran kokoisen - ruokinta ei ole ilmaista, eikä yleensä edes halpaa. Monien mielestä se ei edes saa olla halpaa, koska "halpa on huonoa" ja "jos ei ole varaa ostaa kallista muonaa ei pidä ottaa koko koiraa."

Noh, jokatapauksessa jokaisella koiranomistajalla on oikeus syöttää koiralleen mitä haluaa, oli se sitten Luppaa, Orijenia tai vaikka ruoantähteitä. Toisekseen oikeasssa elämässä voi tulla eteen tilanteita, joissa 70 €:n koiranruokasäkki on oikeasti liikaa, kun pitäisi itse syödä seuraava kuukausi sillä rahalla. Lukemattomat tavalliset kotikoirat elävät halvimmalla mahdollisella nappulalla, jota mahdollisesti höystetään maksalaatikolla, puurolla ja pakastevihanneksilla. Se on jo halpaa, mutta ei varmasti koiralle ideaaleinta sapuskaa vaan itseasiassa hyvin kaukana siitä. Mutta kysymys kuuluu, voiko halvalla saada hyvää? Siis ravitsemuksellisesti hyvää, järkevää, tasapainoista ja myös monipuolista ruokaa.

Paljon parjatut marketin nappulat, kuten Pirkka, Rainbow, Best Friend, X-tra, Pedigree ja Friskies ja sen alla kulkeva Luppa maksavat isossa säkissä euron molemmin puolin per kilo. Näissä halpismuonissa on lähes poikkeuksetta melko tai todella vähän rasvaa, noin 7 - 13 %, useimmissa kuitenkin alle 10 %. Valkuaista on usein myös vähän, noin 18 - 24 %, yleisimmät luvut lienevät 20-22 %. Hiilihydraatteja, kuitua ja tuhkaa (mineraaleja) on usein paljon. Vitamiineja on monesti vähemmän kuin kalliimmissa ruoissa. Selvää on, etteivät tämän hintaluokan muonat ole sellaisenaan hyviä koiralle. Sopivampi kohde-eläin olisi ehkä kana. Mutta toisaalta hyvin harvaa kuivamuonaa on järkeä syöttää sellaisenaan ilman lihaa, jos tarkoituksena on koostaa koiralle ideaali ruokavalio.

Halpismuonat eivät ole huokeita vain köyhän koostumuksensa vuoksi - vastaavaa settiä löytyy eläinkauppamuonistakin. Juttu on siinä, että valmistus tapahtuu ensinnäkin huomattavan suurella volyymilla ja koska halpa hinta ja helppo saatavuus on näiden tuotteiden myyntivaltti valmistajan ei tarvitse niinkään panostaa tuotteen markkinointiin tai ulkoasuun. Lisäksi markettien logistiikka on tehty tehokkaaksi ja edulliseksi. 

Hyvälaatuisen rasvan lisääminen ruokaan on helpompaa ja halvempaa kuin valkuaisen lisääminen. Kun halutaan koostaa pienellä budjetilla ravitsemuksellisesti hyvä ja peruskoiran tarpeet täyttävä ruokavalio, kannattaa edullisimmista kuivamuonista valita sellainen, joka sisältää edes kohtuullisesti valkuaista, vähintään 24 %. Kylkeen laitetaan puolet annoksesta rasvaista rehujauhelihaa. Käytännössä se tarkoittaa yleensä sika-nautaa, joka on luonnollisesti lihoista edullisinta. Lisukkeina päivittäin yhtä tai kahta, no miksei vaikka kolmeakin seuraavista; kananmuna, lohiöljy, kasviöljy, maitorahka, voi, turkkilainen jogurtti, tonnikala, reajuusto, ruoantähteet, jauhettu maksa (kerran viikossa). Koska useimmissa halpismuonissa on vähän vitamiineja on järkevää tai lähes välttämätöntä ottaa mukaan joku monivitamiinivalmiste, mutta ei budjetin tarvitse siihen kaatua. Litran pullo hevosten monivitamiiniliuosta kestää isommallakin koiralla melko kauan ja maksaa vajaat parikymppiä.

Otan esimerkiksi Best Friend Balance Regularin, sillä se poikkeaa monista vastaavan hintatason ruoista siinä, että se sisältää raakavalkuaista kokonaiset 28 %. Tuote sopii aika hyvin rasvaisen rehujauhelihan täydentämiseen, sillä se sisältää vähän rasvaa, mutta paljon kuitua ja kalsiumia. BF Balance Regular on hyvin edullista, olen nähnyt sitä myytävän hintahaitarissa 0,66 - 1,20 €/kg. Tuoteseloste on lyhyt ja sen perusteella tuotteeseen ei ole lisätty rasvaa erikseen, sillä listasta puuttuu maininta "rasvat ja öljyt". Valkuaisen laadusta on yleisesti ottaen vaikea sanoa mitään, mutta niin se on minkä tahansa kuivamuonan kohdalla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei tuotteeseen ole lisätty kasviperäisiä valkuaislähteitä kuten maissigluteenia ja myös tuotekuvaus antaa näin ymmärtää. Hyvin yksinkertainen, rehellinen ja halpa muona ilman mitään ylimääräisiä kikkailuja. Varsinkaan tällaista papanaa ei koskaan, ikinä, milloinkaan höystetä puurolla, riisillä, makaronilaatikolla tai herne-maissi-paprikalla.

Lihan osalta esimerkkinä toimii Muschin sika-nautajauheliha 10 kg levyssä. Se on eri tavaraa kuin pötköissä myytävä. Levyjauhelihassa on enemmän rasvaa, kokonaiset 27 % ja valkuaista taas on vähemmän, vain 11 %. Esimerkiksi Vauhti-Raksulla tämä 10 kg:n levy maksaa 13,50 €, eli kilohinnaksi tulee 1,35 €. Voidaan ajatella, että meillä on kuivamuona, jossa on riittävästi valkuaista, mutta liian vähän rasvaa ja lihaa, jossa on liikaa rasvaa ja liian vähän valkuaista. Osan lihasta voi kerran-kaksi viikossa korvata jauhetulla lohella, joka sekin on edullista.

Kun näitä kahta sekoitetaan 50/50-suhteella (esim. 200 g kuivamuonaa ja 200 g jauhelihaa), saadaan aikaan pöperö, jossa on seuraavat pitoisuudet (huom. kuiva-aineesta ja esimerkin jauheliha sisältää noin 60 % vettä):

Raakavalkuainen 29.80 %
Raakarasva 26.00 %
Hiilihydraatti 32.80 %
Kuitu 2.70 %
Kalsium 1.40 %
Fosfori 1.10 %

Hiilihydraatteja voisi aina olla vähemmän, koska koira ei niitä käytännössä tarvitse. Hiilihydraattien määrä jää kuitenkin huomattavasti vähäisemmäksi, kuin valtaosassa kuivamuonia, oli hintaluokka mikä tahansa. Poikkeuksena ehkä Orijen ja muut vastaavat 40/20-tyyppiset (erittäin kalliit) nappulat ja niistäkään tämä ei jää kauas. Rasvaakin on reippaasti. Kun tuohon nakataan vielä edellä mainitsemiani lisukkeita hiilihydraattien suhteellinen osuus pienenee ja lisukkeesta riippuen joko rasvan, valkuaisen tai molempien osuus nousee. Sekaan järkevä annos hevosten monivitamiinia ("maksapäivänä" vitamiiniliuoksen voinee jättää pois) koiran koon mukaan ja budjettipöpero on valmis. Kuitua on tuossa on vähintäänkin riittävästi. Kalsiumia tuohon ei tarvitse vielä lisätä ja fosforin määrästä ei sikäli kannata olla huolissaan, että suurin osa siitä tulee kuivamuonan viljasta eli se ei imeydy. Ei tämä tietenkään sitä kaikkein parasta mahdollista ole, mutta taatusti parempaa kuin mikään ylihinnoiteltu maissi-riisi-kana-kuivamuona.

Vaan entä se hinta? Kilolle tulee kuvatulla esimerkillä hintaa kutakuinkin reilu euro ja sillä ruokkii tapauskohtaisesti noin 35 - 50 kg koiraa. Jos tämän halvemmalla haluaa päästä, niin pitää löytää ilmaista ruokaa.


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen blogi, mutta tämä jäi mietityttämään: "kilolle tulee kuvatulla esimerkillä hintaa kutakuinkin reilu euro ja sillä ruokkii tapauskohtaisesti noin 35 - 50 kg koiraa." Vuorokaudessako euro ja kilo ruokaa 35-50 kiloiselle koiralle?

    VastaaPoista