torstai 28. helmikuuta 2013

Ruokinta ei ole uskon asia

Perusperiaatteeni koiran ruokinnassa on, että sen tulee perustua tietoon.

Tieto tosin ei ole houkuttavin vaihtoehto niistä mitä on tarjolla; uskomukset, myytit ja kuulopuheet. Tutkittua tietoa koiran ruokinnasta on jonkin verran, mutta huomattavasti vähemmän kuin noita kolmea edellämainittua. Siksi toisekseen uskomukset, myytit ja kuulopuheet tuodaan omistajan eteen absoluuttisena totuutena, joka ei koskaan muutu, kun taas tutkittu tieto korjaa itseään jatkuvasti. On helpompaa tukeutua johonkin hienoon ideologiaan kuin kohdata maailma muuttuvine tekijöineen. Oscar Wilden sanoin; ihminen voi uskoa mahdottomaan, muttei epätodennäköiseen.

Täysipainoista Large Breed Puppy-muonaa syöttävä jättirodun kasvattaja on vakuuttunut siitä, että valmistaja on hyvää hyvyyttään tehnyt juuri hänen koiratyyppinsä pennuille optimaalisen ruoan, jonka ravintoarvot ovat täydellisyydessään kuin koreimmilleen hiottu timantti. Säkin kyljessä on suorastaan ruusunpunainen tarina siitä, kuinka jokaisen nappulan kalsium-fosfori-suhde, proteiini- ja energiapitoisuus on laskettu juuri Sinun pennuillesi sopivaksi. Saattaapa juonessa olla mukana maininta jostain tieteellisestä tukimuksestakin. Hinta on messevä, mutta sillä saa itselleen synninpäästön - täydellistä ruokaa täydellisille pennuille, jotta Sinä voit olla Täydellinen Kasvattaja.

Vastaavasti BARF-menetelmää toteuttava kasvattaja tuo pentujen eteen kilokaupalla luita ja rustoja, kasvissosetta, naudan mahaa, sian kurkkutorvia, maksaa ja hivenen lihaa. Kaikki on tietysti raakaa. BARF ideologiana perustuu luonnonmukaisuuteen ja nyrkkisääntöntä pidetään, että kun syötät kaavalla X sinun ei tarvitse miettiä saako koirasi kaiken tarpeellisen, koska tuolla luonnon suunnittelemalla Pyhällä Kaavalla kaikki tapahtuu itsekseen.

Onko näillä kahdella kasvattajalla mitään yhteistä? Hehän edustavat kahta täysin toisistaan poikkeavaa ruokintatyyliä! Yhteistä heille kuitenkin on se, että heidän ei mielestään tarvitse ajatella tai ottaa asioista selvää. Joku muu on tehnyt sen heidän puolestaan. Siinä missä kuivamuonkasvattaja luottaa valmistajan sanaan BARF-kasvattaja luottaa luonnon kaikkivoipaisuuteen.

Järkeen, tietoon ja käytännöllisyyteen perustuva ruokinta ei ole läheskään yhtä romanttista ja mediaseksikästä kuin vaikkapa nämä kaksi mainittua tyyliä. Vaan eivätpä koirat romantiikkaa tai mediaseksikkyyttä tarvitsekaan - ne tarvitsevat vain ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti