sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Back to the basics

Netin koiran ruokinta-aiheisia palstoja selatessa huomaa välittömästi, kuinka hukassa ihmiset ovat ruokinnan ja ravitsemuksen perusasioiden suhteen. Mitä, paljonko, miten, miksi, milloin, kysymyksiä tulvii ovista ja ikkunoista. Ihmiset haluavat valmiita kaikkimullehetinyt-ratkaisuja. Hädässä ovat mm. kuivamuonailijat, joiden koirat oireilevat yhtäaikaisesti ainakin yhtä vaivaa joka sormelle ja jotka eivät yhtäaikaa pysty käsittämään, että jossain vaiheessa parasta olisi luopua kuivamuonasta kokonaan ainakin toistaiseksi tai edes vaihtaa sahanpuru johonkin järkevämmillä arvoilla varustettuun ruokaan. Pelätään korkeaa proteiinia, uppoudutaan valmistajan mainosväittämiin ja murehditaan tuhkan määrää ja kalsium-fosfori-suhdetta. Tai vastaavasti barffaaja voivottelee, kuinka hänen koiransa ei voikaan hyvin uudella ruokavaliollaan, joka on grammantarkasti säädetty noudattamaan jonkun BARF-gurun antamia ohjeita.

Sitten kun sitä valmista ratkaisua ei foorumilta tule ja joku tulee samassa sanomaan, että perehdy ensin peruasioihin, niin niitä ei edes haluta lähteä selvittämään. Olen huomannut, että on joitakin ihmisiä, jotka esim. vaihtavat kuivamuonamerkkiä jatkuvasti, koira oireilee hiivaa korvissa ja tassuissa, kutisee ja uloste on kuin tapettiliisteriä. Etsitään parempaa ja parempaa merkkiä hinnasta luonnollisesti välittämättä. Tilanne saattaa joskus parantua hetkeksi ja sitten mennään taas. Heidän neuvomisensa on turhaa, sillä he eivät ota onkeensa mitään, mitä yritetään järkevästi ja perustellusi selittää, vaan he haluavat satuja joihin uskoa, sillä todellisuus on liian mälsää.

Mitä ne perusasiat sitten ovat? Mitä koira ruokinnasta ylipäänsä pitäisi kaikkien koiranomistajien tietää ruokintavasta riippumatta?

Koiranruokkijan yleissivistykseen kuuluu mielestäni

- koiran lajityypillisten ominaisuuksien tunteminen
- erilaisten ruokintatapojen etujen ja haittojen tunteminen
- raaka-aineiden tuntemus
- koiran ravitsemuksellisten perustarpeiden tunteminen
- erilaisten tekijöiden (ikä, aktiivisuus, tiineys, imetys) vaikutukset näihin tarpeisiin 

Lisätään joukkoon vielä ehtaa aitoa maalaisjärkeä ja suhteellisuudentajua niin hommassa alkaa olla hiljalleen jotain tolkkua.

Kaikki tämä tieto löytyy etsimällä. Mutta jotta päätyy etsimään, pitää olla kiinnostunut.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti